Pohjoismaiseen ruokaan suhtaudutaan sekä meillä että maailmalla hyvin kaksijakoisesti. Toiset pitävät siitä valtavasti, mutta toisten makumieltymyksiin se ei istu lainkaan. Varsinkin täällä matkustavat turistit kokevat melkoisia yllätyksiä nähdessään ja maistellessaan meidän perinteisiä herkkujamme. Skandinaavista ruokaa on kuitenkin alettu arvostaa yhä enemmän. Myös me suomalaiset tunnemme nykyään ylpeyttä omista puhtaista raaka-aineistamme sekä perinteisistä ruokalajeistamme. Vaikka perinteisiä ruokia pidettiin muutaman vuosikymmenen ajan hieman alempiarvoisina, on niiden suosio tällä hetkellä kasvussa. Osa etenkin parhaista Helsingin ja muiden suurkaupunkiemme ravintoloista on ammentanut teemoja Suomen historiasta, sen kiehtovasta mytologiasta sekä luonnosta. Oman menneisyyden kunnioittamisen lisäksi ekologinen ajattelu ja terveellisempään ruokavalioon pyrkiminen ovat olleet suurimpina tekijöinä ruokakulttuurin muutoksessa.
Pikkuisen parempaa perinneruokaa
Suomalaiset ravintolat ovat ottaneet sydämen asiakseen tuoda esille suomalaista ruokakulttuuria ja suosia ruuanvalmistuksessaan lähellä tuotettuja raaka-aineita. Perinteisiä herkkuja valmistetaan yleensä pienellä twistillä, millä saadaan aikaan hyvä kombinaatio perinteitä ja modernia keittiötä. Tällä hetkellä Suomen arvostetuimmat ravintolat ammentavatkin juuri omasta menneisyydestämme. Helsingissä sijaitseva ravintola Jord on hyvä esimerkki siitä, miten perinteet säilyvät, mutta taipuvat hieman modernin visionäärin otteessa. Tarjolla on kotimaisten kasvisten ja marjojen lisäksi riistaa sekä vähemmän käytettyjä osia, kuten niskaa, kieltä ja sydäntä. Toinen perinteitä ja modernia otetta yhdistävä ravintola on Töölönkadulla Helsingissä sijaitseva ravintola Kuu. Poron ja nieriän lisäksi ruokalistalta löytyy myös kokeilemisen arvoista herukanlehtijäätelöä.
Pohjoismainen ruoka puhuttaa
Suomalainen ja skandinaavinen keittiö on aika-ajoin puhututtanut myös maailmalla. Aina se ei ole suinkaan saanut kaikkein parhaimpia arvosteluja, vaan sitä on toisinaan jopa parjattu etenkin mielikuvituksettomuuden sekä erikoisten makuyhdistelmien vuoksi. Viime vuosina positiivistakin palautetta on alkanut sadella ja ulkomaiset julkaisutkin ovat noteeranneet suomalaisen keittön mahdollisuudet. Tällä hetkellä ulkomaillakin on alettu puhua enemmän pohjoismaisen ruokavalion terveydestä sekä raaka-aineidemme puhtaudesta sekä ekologisesta ja kestävästä ajattelustamme ruoan suhteen. Erilaiset ruokavaliot puhuttavat myös vuodesta toiseen ja tapetilla ovat milloin välimeren dieetit ja luolamiesdieetit. Myös perinteistä pohjoismaista ruokavaliota pidetään varteenotettavana ja terveellisenä dieettinä ja nimeksi tälle tyylille on annettu viikinkidieeetti.