Suomessa valmistetaan edelleen kotiruokaa, mutta sen määrä ja laatu on muuttunut viimeisten vuosikymmenten aikana todella paljon. Vielä sata vuotta sitten kaikki ruoka valmistettiin alusta asti kotona. Elettiin maatalousvaltaisessa maailmassa ja ruoka kasvatettiin itse. Myös yhteisöllisyys oli suuressa osassa ja ruokaa valmistettiin yhdessä useamman perheen kesken ja siitä kokoonnuttiin myös nauttimaan yhdessä. Nykyään turhan moni syö jotain nopeasti yksin keittiössä, vaikka ei yksin asuisikaan.
Kotiruokaa pakkauksesta
Sotien jälkeen kun naiset alkoivat käydä enemmän töissä kodin ulkopuolella, aikaa kotitöille oli entistä vähemmän. Vaikka kodinkoneet lisäsivät ruuanvalmistuksen tehokkuutta ja vähensivät siihen tarvittavaa aikaa, entistä helpompia keinoja toivottiin. Pian kaupoissa alettiin myydä puolivalmisteita, joista oli helppo valmistaa ruokaa, ilman että työtä tarvitsi aloittaa aivan alusta asti. Mikroaaltouunin yleistyttyä kodeissa alettiin yhä enemmän arvostaa yksilöllisyyttä ja saatettiin ostaa vaikka jokaiselle perheenjäsenelle oman mieliteon makuisia mikroaterioita. Tuolloin myös alettiin syödä yhä useammin TV:n äärellä. Perheen yhdessä viettämä aika väheni siis entisestään. Enää ruokaa ei valmistettu yhdessä eikä sitä edes välttämättä syöty samaan aikaan.
Nykyään lähes kaikkea saa suoraan pakkauksessa. Kasvikset saa pestynä ja kuorittuna, lihat valmiiksi paistettuna ja jopa hedelmät kuorittuina ja paloteltuina. Ongelmana tässä erilaisten valmiiden ruokien tarjonnassa on se, että enää ei tarpeen tullessa välttämättä edes osata valmistaa tavallista perusruokaa. Tässä koulujen tulisikin osallistua enemmän ja lisätä kotitaloustaitojen opetusta peruskoulussa. Ruuanvalmistustaito on kuitenkin yksi perustaideosta, joka jokaisen tulisi osata.
Kotiruuan toinen tuleminen
Viime vuosina ruuan sisältöön on kiinnitetty enemmän huomiota. Geenimuunneltua, lisäaineellista ja prosessoitua ruokaa on alettu välttää. Tähän myös ruokatehtaiden on pitänyt vastata ja nykyään voikin löytää jo melko laadukasta valmisruokaa lähes mistä kaupasta tahansa. Myös kotiruoan valmistus on lisääntynyt viime vuosina. Kasviksia kasvatetaan omalla pihalla tai kaupunkiviljelmillä ja yritit kasvavat useimpien ikkunalaudoilla. Ruuanvalmistuksen yhteisöllisyys on myös uudestaan lisääntynyt. Nykyään opiskelijakaverukset valmistavat yhdessä ruokaa luentojen jälkeen ja myös perheet kokoontuvat yhä useammin yhteen syömään ainakin viikonloppuisin. Etnisen ruuan sekä kasvisruokien suosion lisäännyttyä kotona valmistetaan nykyään myös aivan uudenlaisia ruokia.